BESTIL INDEN KL. 16 OG MODTAG DIN ORDRE INDEN FOR 1-2 HVERDAGE

Søg

Hvad er forskellen på naturligt og kunstigt blåt lys?

Hvad er forskellen på naturligt og kunstigt blåt lys?

De fleste ved, at ultraviolet lys fra solen kan være skadeligt for vi mennesker, når vi udsættes for det i store mængder. Det er hverken godt for vores hud eller for vores øjne. 

Når solen står højt på himlen, er der mange, der beskytter deres øjne med solbriller. De færreste tænker dog over et andet lys, vi dagligt udsættes for: det synlige blåviolette lys, som også er skadeligt for vores øjne. Hvorfor ikke også beskytte dine øjne mod blåt lys med anti blue light briller

Blåt lys har nogle gode egenskaber 

Vores krop har i en vis udstrækning brug for blåt lys. Solens stråler indeholder en relativt høj mængde af blåt lys. Når vi opholder os i solen, optager kroppen automatisk blåt lys. Når vi udsættes for naturligt blåt lys, ved vores krop, at det er “vågentid”. Når kroppen bliver eksponeret for naturligt blåt lys, sætter den derfor automatisk gang i hele systemet.

Kunstigt blåt lys er skadeligt, men kan undgås 

Der findes altså naturligt blåt lys, som kommer fra solen, og som vi er afhængige af for at kunne holde os vågne i dagtimerne, og så findes der kunstigt blåt lys. 

Kunstigt blåt lys kommer fra alle kunstige LED-lys, herunder computere, telefoner, fjernsyn og generelt apparater, der er udstyret med en elektronisk skærm. Helt almindelige LED-pærer udsender faktisk også en større mængde blåt lys.

Kunstigt blåt lys er ikke godt for vores øjne. Især ikke, hvis vi bliver udsat for det lige op til sengetid, da det hæmmer kroppens dannelse af søvnhormonet, melatonin (link til det andet blogindlæg).

Så - hvad kan du selv gøre for at beskytte dine øjne mod de store mængder af unaturligt blåt lys, du hver dag udsættes for? Svaret er kort og godt: brug blue light glasses. Brillerne hjælper med at blokere for blåt lys. 

Bruger du fx brillerne om aftenen, når du sidder foran den ene eller anden skærm, sikrer du, at du får nemmere ved at falde i søvn om aftenen. 

Når du bruger skærmbrillerne inden sengeting, giver du din krop bedre betingelser for at danne søvnhormoner. Det korte af det lange er: Beskyt dine øjne og din krop mod blåt lys ved at bruge skærmbriller. 

Vidste du, at...

  • en 3-6 årig bruger knap to timer om dagen foran en skærm?
  • en gennemsnitlig teenager bruger over seks timer om dagen foran en skærm?

(Kilde: Undervisningsministeriet, 2020)

Vil du gerne undgå trætte skærmøjne?

Vil du gerne undgå trætte skærmøjne?

Synet er vores vigtigste sans, og et velfungerende syn er afgørende for, at man kan have en optimal hverdag, både privat og på arbejdet. ● Omkring 250.000 danskere...

Blåt lys skader din nattesøvn

Blåt lys skader din nattesøvn

Ifølge sundhedsstyrelsen lider 46 % af alle danskere af søvnbesvær. Det er et foruroligende højt tal. En dårlig nattesøvn påvirker vores helbred, humør, spisevaner og koncentrationsevne. Det er...

Undgå skadeligt blåt lys når du gamer

Undgå skadeligt blåt lys når du gamer

Computerspil i form af gaming og e-sport er efterhånden blevet et meget udbredt fænomen. Både mænd og kvinder i alle aldre spiller computerspil, men omfanget af teenagedrenges spil...

Hvad er melatonin?

Hvad er melatonin?

Melatonin er et signalstof, der produceres i hjernen, når vi sover. Stoffet regulerer vores døgnrytme og har derfor stor betydning for vores nattesøvn, livskvalitet, hormonelle balance, vægt og...